FAQ

Vanaf welke leeftijd is de speelrijst geschikt?

Bij mij in de opvang spelen kindjes al vanaf een maand of 9 met de rijst. Als ze goed kunnen zitten of zichzelf kunnen optrekken tot staan aan de speeltafel. De rijst wordt gekleurd met levensmiddelenkleurstof en het is dus veilig als er eens een hapje geproefd wordt. Niet lekker, wel veilig ;). Kindjes rond 1 à 1,5 jaar spelen er vaak lang en graag mee, heerlijk voelen met hun handjes, rijst in bakjes laten vallen, ervaren en ontdekken.

Ook na de babyleeftijd blijft het jarenlang geweldig spelmateriaal. Peuters kunnen ook nog genieten van het voelen en scheppen met de rijst, maar verzinnen er dan ook steeds meer fantasieverhalen omheen. Allerlei speelgoed wordt er dan bij betrokken.

Zelfs voor kleuters en oudere schoolkinderen is het ideaal materiaal om na een drukke schooldag tot rust te komen en te ontprikkelen. Vaak gaan ze er zo op in dat het ook voor ouders een rustmomentje is, een mooi alternatief voor de oh zo geliefde schermen.

Moet de rijst na verloop van tijd vervangen worden?

Het is niet snel nodig de rijst te vervangen zo lang deze op een droge plek bewaard wordt. Wat tijdens het spelen naast de bak valt kun je weer opvegen en hergebruiken. Zorg dat er niet bij de rijst gegeten of gedronken wordt. Wordt er een tijdje niet mee gespeeld dan kan het in een afgesloten bak in de kast wel maanden of zelfs jaren bewaard worden. 

Hoeveel rijst heb je nodig?

Hoeveel rijst een leuke hoeveelheid geeft om mee te spelen is afhankelijk van de grootte van je bak of speeltafel. Op mijn Instagram account zijn wat bakken- en tafeltips te vinden. Voor een kleine bak of dienblad (rond de 30 cm) om op tafel mee te spelen is 1 of 2 zakken genoeg. Heb je een grotere bak of speeltafel (50-70 cm), waar misschien ook meer kindjes tegelijk mee spelen, dan zou ik voor minimaal 3 à 4 zakken gaan. 

Ligt de rijst niet al snel door de hele kamer?

Mijn ervaring is dat dit reuze meevalt. Het is wel een leerproces, dus in het begin zal je als ouders wat meer moeten begeleiden en sturen op het in de bak laten van de rijst. Na verloop van tijd zullen de meeste kindjes dit goed oppikken. Natuurlijk valt er ook nog wel eens wat tijdens het spelen, maar dit is droge rommel en na het spelen snel op te vegen. Ook is het een optie een kleed onder de bak of tafel te leggen, dan is het opruimen naderhand zo gebeurd. En zeg nou zelf, voor wat rust en een warm kopje thee hebben we wel wat opruimtijd over toch? ;)

Wat zijn de voordelen van sensorisch spel, zoals het spelen met speelrijst?

Ik ben sowieso een groot voorstander van vrij spel, met minimale volwassen inmenging. Ook ben ik fan van materialen zonder vast doel, open einde materialen, waar de kinderen hun eigen spel mee kunnen verzinnen. Spel zonder vooraf bepaald doel, zonder regels, zonder goed of fout. De creativiteit van de kinderen wordt geprikkeld wat weer heel gunstig is voor hun ontwikkeling. Ze zijn “de baas” over hun eigen spel. Experimenteren en spelenderwijs leren lukt beter met materialen waar je veel kanten mee op kan. In tegenstelling tot materialen met maar 1 doel, zoals een puzzel, auto, of speelgoed met knopjes (lichtjes en geluid). 

Dit komt allemaal mooi samen in het sensorisch spel. Ik merk dat kinderen, ook de jongere kinderen, al echt lang geconcentreerd met dit spel bezig kunnen zijn. Sensorisch spel kalmeert, is rustgevend en ontprikkelt, de kinderen kunnen erdoor aarden en komen meer tot zichzelf. Zowel voor klein als groot heel waardevol in deze wereld die steeds meer vol prikkels zit.

Ook heeft sensorisch spel zelfs invloed op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. Baby’s en ook dreumesen/peuters nog wel, gebruiken hun tastzin om de wereld te ontdekken. Ze leren door voelen/proeven/aanraken/ervaren. Deze ervaringen worden versterkt als er verschillende zintuigen worden gecombineerd. Wij weten zelf ook dat een ervaring waar een geur, muziekje, o.i.d. aan vastzit veel levendiger is opgeslagen in onze herinneringen. Tijdens het spel worden nieuwe hersenverbindingen aangelegd, de hersens “groeien” letterlijk van veel verschillende zintuiglijke ervaringen. Iets waar het kindje de rest van het leven nog profijt van heeft. Spel is dus waardevoller bij een rijke zintuiglijke ervaring, het combineren van zien, horen, voelen, proeven, ruiken. Daarom is veel buiten en in de natuur spelen ook zo cruciaal voor jonge kinderen. Spelen met aarde, zand, water, in de zon, in de regen, in de sneeuw, als het waait. Heel veel zintuigen worden daar tegelijk aangesproken. Ook binnen kan dit gerealiseerd worden door een rijke en gevarieerde speelomgeving aan te beiden. Sensorische materialen zijn hier een hele mooie aanvulling op.

© 2021 - 2024 SpelerijST | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel